Varför ska maten vara billlig?

(Bilden hör till länkad artikel) (Bilden hör till länkad artikel)

http://www.svd.se/giftiga-applen-aterkallas-av-ica

Tragisk nyhet att läsa - och det hela uppptäckt i en stickprovskontroll. Naivt vill man ju tro att livsmedel i svenska stora matkedjor är mer kontrollerad än att man ska förlita sig på stickprov,

Tänk så skönt det skulle vara att handla i en butik där ALLT redan är noga utvalt ur miljö- och hälsosynpunkt (djuretiska aspekter inkluerade) och kontrollerat i största möjliga mån.  Det är allt lite märkligt att den kedjan inte redan existerar och är väletablerad i hela landet.

Dyrare? Javisst, men varför i all sin dar ska mat vara billig? Det sägs till exempel att alla inte har råd att köpa närproducerat kött, men jag har svårt att köpa det argumentet. Däremot blir det mindre volym för pengarna, kanske djupfryst istället för färskt och kanske rätter där en jätteköttbit att lägga på grillen byts ut mot recept där köttet utgör en mindre del.

Förra veckan bilade vi hem från Italien och passerade ett antal djurtransporter i den extrema värmen, ute på autobahn. I sådana lägen är jag väldigt tacksam för mina envisa val att aldrig stötta den produktionen, oavsett om det gälller en pizzaingrediens, smidig snabbmat eller valet i kyldisken i affären. Jag måste inte ha skinka på mackan bara för att jag är sugen på det. I  alla fall inte om jag inte kan gå in i den där djurtransporten och känna att det sättet att hantera levande varelser är helt ok.

Så länge vi fortfarande slänger tonvis med mat från såväl hushåll som skolor, så har vi ju råd att tänka annorlunda. Och när vi inte betalar med pengar, så betalar vi - och många i produktionskedjan- med något annat.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln