Jennys hemsida

- en renoveringsblogg från hus & torp

En återblick på större och mindre projekt vi genomfört i vårt förra hus, varvat med uppdateringar från renovering i det torp vi nu flyttat till. Kan det samtidigt inspirera någon annan, så är det förstås väldigt roligt!

Den gemensamma nämnaren för inläggen kommer nog vara otålighet - som i vackrare ord kan skrivas om till "stor förändring med små medel". Ogillar förarbete och gillar återbruk, så en del före- och efterbilder kommer nog dyka upp mellan varven. 

Bakgrunden till förestående flytt finns översiktligt beskriven här 

Jag trodde aldrig att jag skulle lämna huset vi bor i nu. Men detta läge var svårt att tacka nej till.  Havsutsikt är kanske en överdrift, men från berget på tomten och från andra våning så kan man skymta hav och förbipasserande färjor i horisonten.  Det bästa är att det är en vy som inte kan försvinna, eftersom marken ner till dalen tillhör gården.
Jag trodde aldrig att jag skulle lämna huset vi bor i nu. Men detta läge var svårt att tacka nej till. Havsutsikt är kanske en överdrift, men från berget på tomten och från andra våning så kan man skymta hav och förbipasserande färjor i horisonten. Det bästa är att det är en vy som inte kan försvinna, eftersom marken ner till dalen tillhör gården.

Senaste inläggen

På grund av allt arbete kring husförsäljningen samt omfattande renovering av vår nya gård, så har jag inte hunnit skriva så mycket här under 2018 som jag hoppats. Dock har jag dokumenterat mycket av det vi gjort i före- och efterbilder, med tanken att publicera detta här på bloggen lite längre fram när vi är i fas med det praktiska arbetet. 
 

Att byta handtag på en dörr eller möbel gör ofta gigantisk skillnad. Jag har lite omedvetet börjat samla på mig knoppar och beslag som jag springer på i butikerna. Jag tyckte den nya badrumskommoden till torpet (Hemnes från Ikea) såg lite för stilren och "ledsen" ut - och då kom ett gäng knoppar som jag hade liggande väl till pass.
Genast såg möbeln mycket gladare ut! :-)
 

Självklart sparar jag originalknopparna också - de kanske kommer till användning på en annan möbel framöver, eller på samma om jag blir mer stilren av mig i framtiden! ;-) 

Läs hela inlägget »

 Jag har alltid velat ha stora fönster som man kan sitta i - det är svårt på ett 50-talshus med tunna väggar och det tog ett tag innan jag kom på hur vi lunde lösa det - genom en kombinationen av moderna Ikea och platsbyggt i lite mer klassisk stil.  Här dricker jag alltid mitt morgonkaffe och detta är nog den plats i huset jag kommer sakna som mest - trots att den kom till så sent som förra året. (Innan var detta gapp i köket till för kyl och frys.)

Även i matsalen kombination av Ikea och platsbyggt. Även om jag inte sitter i det fönstret så har det i alla fall rejält djup och jag tycker verkligen att rummet har fått en helt annan känsla efter detta. 

Det blev också en kombo av färgalternativen i Bodbyn-serien; vitt i matsalen och grått i köket. I och med att vi inte hunnit njuta så mycket av detta än, så blir det nog Bodbyn även i nya bostaden och då den gråa nyansen. 

Läs hela inlägget »

Förra veckan packade jag upp vårt blivande badrumsskåp från Ikea för att montera det och fick då en tråkig överraskning i form av en stor spricka i spegelglaset till en av  dörrarna. Ett i-landsproblem i och för sig, men just där och då blev jag lite stressad - jag hade verkligen packat lådorna försiktigt både in och ut ur bilen. Men å andra sidan hade lådorna stått några dagar på vårt bygge, så det är ju samtidigt helt omöjligt att garantera att inte vi eller hantverkarna råkat tappa något eller stöta i lådan.
 

Ringde till kundtjänst - och det löste sig lätt som en plätt. Inga kontrollfrågor om oaktsamhet, utan de bara beklagade att den var trasig, bad om kvittonummer och adress och lovade att skicka en ny. Inom ett par dagar kunde vi hämta ut den nya dörren i byns mataffär och vi behövde inte ens skicka in den trasiga - endast lova att lämna den till återvinningen:-)
 

I butikerna har jag många gånger blivit imponerade av kombinationen av kunskap, hjälpsamhet och social kompetens hos personalen - från personalen på golvet, till kassan och varuutlämningen. Det är inte bara någon enstaka som imponerar, utan det är de allra flesta. Eftersom jag undervisar litegrand i entrepenörskap så blir jag ordentligt nyfiken på hur de lyckas med detta - och väldigt imponerad av Ingvar Kamprads företagargärning. (Det finns säkert negativa saker kring Ikea som de flesta andra stora företag, men jag tycker verkligen att det är osmakligt att lyfta fram dessa i direkt anslutning till Ingvar Kamprads död. Den svenska jantelagen gör sig påmind än en gång...)

Eftersom jag gillar möbler med lite historia, så blir det främst den praktiska inredningen jag gärna handlar på Ikea, inte minst till köket.

Alla valmöjligheter som sortimentet bjuder i kombination med den fantastiska personalen gör att det blir riktigt roligt att planera och klura!

Läs hela inlägget »

Så glad man blir när man hittar gedigna telelväggar bakom  x antal lager av tapeter och spånskivor. Men nu - när man är mitt i rengörningen av dem - kan man stundtals känna att det hade räckt med hälften av stenarna ;-) Vi har hittat tegel i både kök, hall, gästrum och vardagsrum. Hur det ska se ut när det är färdigt är förstås en smaksak. Jag tycker det operfekta är själva charmen (och det är ju tur det). På bilden ovan syns skillnaden på en vägg som är behandlad med stålborste i kombination med fasadtvätt, jämfört med en vägg som endast är behandlad med kofot. 

Och ett par timmar senare ser det ut så här. Tyckte det underlättade att hälla den utspädda fasadtvätten i en sprayflaska och spraya några stenar i taget innan stålborsten fick göra sitt. 
Skyddsglasögon är ett måste och helst skulle man haft badmössa också :-) 

Ska passa på att fixa de övriga väggarna innan det är dags att sätta panel på väggar och tak. Det skätter en del och det är därför definitivt ett jobb som passar bra när man är själv på bygget (och absolut inget som bör sällskapas av husdjur eller barn!) 

Översta delen är lite missfärgad av sot. Det går säkert att få bort på något vis, men tack vare sotfläckarna fick jag idén om vägghyllor högst upp. Under kommer pianot stå - och detta är alltså inte en murstock som är i bruk (pianon ska helst ef stå mot väggar med jämn temperatur). Jag hade turen att väggen till höger håller exakt samma mått som pianot, så tror att det kan bli riktigt fint att ställa det just här!

Läs hela inlägget »

Arkiv

Länkar

Etiketter