I-OR

- Hunden som visste för mycket

loading...

om i-or

De tidigast publicerade inläggen finner du längst ner och de senaste överst.

September, 2017

Alla sagor har ett slut, så även sagan om vår älskade I-or. Hans starka vilja och envishet var det sista som övergav honom, men kroppen orkade inte längre.

Förra veckan tyckte vi inte riktigt att han var sig lik, så vi bokade ett veterinärbesök till i måndags, mest för att utesluta att det inte var en ny lunginflammation på gång. Genom blodproven konstaterades istället den hemska sjukdomen hemolytisk anemi och han las in över natten för behandling. Dessvärre svarade han inte väl på medicinen, utan fick en större propp. Beslutet i tisdags förmiddag var utan alternativ, men ändå så fruktansvärt tungt och smärtsamt.

Fina, kloka, I-or. För oss var du så mycket mer än en hund - samtidigt som du lärde oss att just en hund är det absolut finaste man kan vara. Det känns så overkligt att du - som alltid var vår klippa och höll oss samman - inte längre är här. Tomrummet är lika stort som den tacksamhet vi känner över tretton fantastiska år.

Sov gott I-or. Alltid älskad - aldrig glömd. Oändligt saknad.


2015-2017
Under 2015-2017 har I-or lämnat egna lägesrapporter som du hittar på hans blogg här, samt Facebook-sidan här

December 2014
I-or är oerhört pigg för sin ålder och det verkar som om vi än en gång får nöjet att ha en äldre, frisk, hund vid vår sida. Under året har han tävlat i elitspår och satte till och med personbästa på lydnaden (271 p). Han har också simtränat litegrand och varit inne hos veterinären för att säkra att ett par fettknutor var just fettknutor och inget annat. Under 2012 fick han kastreras till följd av förstorad prostata, så därav vill vi ta det säkra före det osäkra.
Han tränar gärna och vi fortsätter som förr, om än i mindre tappning - spår, uppletande, lydnadsmoment - och ett och annat vallningshämt i sin egen karakteristiska stil. Om han får behålla hälsan så är det inte omöjligt att det blir någon mer start i elitspår - utmaningen att plocka cert med en 11 år gammal hund lockar framförallt matte!:-)

För smart för en utskällning
Ur bloggen 2013-12-09
Igår lyckades en viss I-or komma över en tub med ädelost som vi hade haft till pepparkakorna. Hade det varit någon av våra andra hundar hade de med stor sannolikhet börjat tugga på tuben, men kloka I-or stod helt lugnt och pressade ut önskad mängd med tassen.

Och det är väl just sådana här scenarion som gör att man sällan blir arg på den hunden när man faktiskt borde... Låtsassur när man inombords skrattar biter definitivt inte på honom.

Skulle den gode Kelpman ha varit en väluppfostrad hund så hade vi med stor sannolikhet gått miste om väldigt många roliga händelser under dessa snart tio år vi haft tillsammans. Och är man snäll behöver man faktiskt inte vara så "kontrollerad"... ;-)

Lydnads-SM 2013
I-or och Fredrik deltar i ännu ett lydnads-SM, dessutom på hemmaplan. Tyvärr nollar de sitt säkraste moment (hopp-apport) och I-or är allmänt låg på grund av åskan som ligger i luften, så det blir en medioker men helt godkänd instas efter omständigheterna. Fredrik har egentligen lagt lydnadskarriären på hyllan. Jenny har lånat I-or lite för att stilla sitt tävlingssug och då kvalet till SM var ett faktum kändes det naturligt att det var Fredrik som skulle få äran att starta.

2008
I-or tränar och tävlar tillsammans med husse Fredrik. Att Fredrik är en äkta hundvän förstod jag tidigt i vår relation, men jag trodde aldrig att han skulle bli så intresserad av träning och tävling som han är idag.

I-or införskaffades som husses hund, men jag var hela tiden beredd på att det skulle bli min nästa tävlingshund. Det visade sig istället att Fredrik såg en stor utmaning inom hunderiet, i samband med att hans långa karriär inom både innebandy och fotboll började närma sig sitt slut.

Med tanke på hur förtjust jag är i I-ors personlighet så har det funnits stunder då jag nästan hoppades att Fredrik skulle tröttna. Istället blev det alltså tvärtom... Tur i alla fall att han tillhör mannen i mitt liv och ingen annan .  I grund och botten är jag förstås jätteglad över att just I-or blev Fredriks första hund och viktiga läromästare. De två är som gjorda för varandra - ett riktigt superteam. Dessutom har det givetvis sina fördelar att leva tillsammans med en värdefull träningskompis! 

I-or har en underbar mentalitet och har en härlig inställning både till människor och andra hundar. Överlag känns I-or väldigt mänsklig (kanske för att han bloggar?:-) Han har en tydlig på- och avknapp, men det är inte alltid man kan styra den:-)  När det kommer hem folk hit, kända eller okända, blir han översvallande glad och är på väg att krypa ur kostymen. Agilitytävlingar blir också lite för mycket:-)  En vanlig vardag när jag sitter och pluggar här hemma ligger han gärna på rygg mitt i sängen, eller sätter sig i solen ute på trappan. Han är en riktig livsnjutare. Den som ser honom på en vanlig promenad skulle nog gissa att han är en gammal hund. Han lufsar in sin egen takt och anstränger sig inte i onödan. På kvällarna sätter han sig gärna i finaste tv-fåtöljen och utnyttjar ofta ryggstödet.

När han åker bil trivs han bäst om han får sitta på passagerarsätet (nåja, allra helst hade han nog suttit på förarplatsen:-)

I-or använder gärna ryggstöd och kan ge ett rätt tjurigt intryck när han inte är i arbete:-)

När I-or slår på "på-knappen" i arbete så ger han järnet. Vallningen är den absoluta favoritsysselsättningen, men överlag är han positivt till allt arbete som renderar i bra belöningar. Just nu är det spår och vallning som upptar största delen av tiden, tätt följt av tävlingslydnaden. Emellanåt blir det ett varv på agilitybanan och han är väl en av få hundar som i denna gren har tävlat mer än vad han har tränat...

I-or använder gärna ryggstöd och kan ge ett rätt tjurigt intryck när han inte är i arbete:-)

 Vi är mycket glada för vår specielle och charmiga I-or.
Reg.namn: Gk Vallhpr SELCh Vallmyra Superior

Ras: Working Kelpie

Födelsedag: 2004-05-06
Tassade vidare: 2017-09-26

Främsta egenskaper:
Vänlig mot alla och oerhört klok.

Tävlingsmeriter:

  • Godkänd vallhund (får)
  • Lydnadschampion
  • Cert i elitklass spår
  • SM-deltagare i lydnad 2011 och 2013 (2:a reserv 2012)