rudolf

- världens äldsta valp

loading...

om rudolf

De tidigast publicerade inläggen finner du längst ner och de senaste överst.

Sommaren 2018
Ruffe är inne på sitt tionde år och är fortfarande lika glad, lika valpig och lika "egen". Han sköter sina sysslor som vallhund med den äran och trivs bäst när han får göra ungefär samma sak, varje dag. Nu på sommaren innebär det att samla in får på bete för daglig tillsyn och på vintern blir det desto mer arbete inne i stallet i samband med utfodring. Vi tränar lydnad när han själv tar initiaitiv till det och då går han oftast väldigt fint och engagerat. 

Vi har även tränat en del nose work och i våras fick han godkänt doftprov i eucalyptus vilket gör att vi kan tävla klass 1 om andan faller på. Matte blir dock lite avskräckt av långa tävlingsdagar med mycket väntan, där man själv bara deltar aktivt under några få minuter. Oavsett så är det en kul träningsform som passar Ruffe bra då det är konkret och den högkänslighet som i andra sammanhang kan göra honom störningskänslig här kommer helt och håller till sin rätt. Det finns inte många förändringar i miljön som undgår hans uppmärksamhet. Flytten till vår nya gård har han klarat över förväntan, även om jag tror att han saknar sin gamla utsiktsplats på det gamla kontoret. Nya kontoret byggs just nu genom ett attefallshus uppe på ett berg, så inom kort kommer han få sin bästa utsiktsplats någonsin! 


December 2014
Rudolf har varit härligt glad hela året - något vi inte tagit för givet då han under 2013 betedde sig väldigt märkligt med förstärkta rädslor och allmänt tillbakadragen. Självklart tog vi honom till veterinären och utredde för i princip "allt", men utan tydliga svar. Kommentaren från ortoped Lasse Gustafsson var "jag tror det sitter i hjärnan på den hunden". Provmedicinering genomfördes. Den gav ingen tydlig förändring, men nu är han i alla fall sig själv igen och det är vi mycket glada för!

Under året har han startat ett par Ik1 (får) tillsammans med husse. Bäst gick det på WK-mästerskapen där han fick en 6:e placering i bonnhundsklassen . Med mig har han tränat en hel del nosarbete, vilket definitivt verkar vara hans grej. Nosework-träning på nya platser verkar ha stärkt hans störningstålighet och framförallt förmåga att komma igång utan orimligt lång uppvärmning. Dessutom har han blivit en riktig hejare på spåret och även gjort fina framsteg i uppletande. Tankar om start i Nordic Style finns - förutsatt att vi kan ta oss upp till godkänt i högre klass utan skotten, men det blir ju en bra utmaning i sig.

En ny videokamera har inhandlats och ambitionen är att försöka få till mer filmad träning eftersom Ruffe ofta gör väldigt lustiga, underhållande och oväntade saker i träningen (vilket också är hans svårighet i tävlingssituationen). Ett exempel är en vallningstävling där han, trots att han kan vara väldigt fokuserad på fåren och framförallt intresserad av att valla, plötsligt började viggla med hela kroppen i hämtet för att han blev så glad av att se utställaren. Om tid finns hade det varit en rolig utmaning att utveckla hans ljudtricks - det händer lite väl ofta att vi upplever att han har direkt gehör...

Ruffe är inte som andra hundar och vi har därför ett annat fokus i hans träning. Viktigast är förstås att han får göra saker som gör honom glad och för våg egen del är det mer upplevelsen av att leva med och träna en så lustig hund, än några ambitioner om höga poäng.

Nu när han är några år och vi känner honom ordentligt känner vi snarare stolthet över att han är uppflyttad till lydnadsklass elit och godkänd vallhund, än besvikelse över att det kanske inte blir högre meriter än så.

2012
Julen 2008 blev lille Rudolf en del av flocken. Egentligen hade vi tingat in oss på en kull efter I-ors mamma, Vallmyra Harmony som skulle paras med Vanpelts Alf, en hane som verkligen gjorde gott intryck på mig då jag besökte honom på hans gård. Tyvärr blev det inga valpar eftersom tiken gick tom.

I samma veva parades I-ors helbror, Vallmyra Ok, med Stormkappans Kylie. Vi tingade en valp även från denna kombination, som "back-up". Och det är vi mycket glada för idag, för där föddes 8 små valpar, varav en blev vår "Rudolf". 

I-or har alltid varit godtrogen mot allt som sker runtomkring honom medan Rudolf kan vara lite nojjigare. 

Han har haft en hel del rädslor som vi har fått jobba med, men då han sällan uppvisar negativ stress har vi oftast kunnat hantera detta på ett framgångsrikt sätt och han blir mer och mer trygg och stabil för varje dag som går. Dock är det fortfarande så att jag väljer tävlingsplatser med lite extra omsorg och ser till att träna en hel del på de förväntade störningarna. När han känner sig trygg på en plats kan han gå riktigt bra och jag ser särskilt fram emot de tävlingar vi hoppas geomföra när han har blivit äldre.
Överlag är R uffe en väldigt mysig och tillgiven liten vän med stor nyfikenhet på livet. En av hans större egenheter är att han "pratar" väldigt mycket. Vårt favorittrick är när han "säger mamma"!:-)

Vi brukar skoja om att Ruffe stannade både mentalt och fysiskt vid 8 månaders ålder:-) Han är väldigt, väldigt valpig och de flesta som möter honom tror inte att han har fyllt året (i skrivande stund blir han snart 4!). Dock har han visat en mer mogen sida i vallningen. Detta är hans favoritaktivitet och den genomförs till 99% och med stor framgång tillsammans med husse.  I vallningen är han i stort I-ors raka motsats, så Fredrik får verkligen chans att lära sig mycket genom dessa två hundar.

"Madhi", som är ett namn som härstammar från aboriginerna,  betyder kort och gott "hund". För att kunna följa vårt figurtema var vi tvungna att komplettera detta med ett "tilltalsnamn". En dag när vi spånade på olika alternativ började "Rudolf med röda mulen" spelas på radion. I och med att vi hade bestämt oss för att välja den enda i kullen med teckningen "red and tan", så blev detta namnval självklart! Men även "Madhi" passar bra - han har mycket "vildhund" i sig och är mycket hund, helt enkelt!

Reg.namn: Stormkappans Madhi

Födelsedag: 2008-10-23

Ras: Working Kelpie

Främsta egenskaper:  Oerhört valpig och vill väldigt väl

Tävlingsmeriter:

Godkänd vallhund (får), 2012

1:a pris i lydnadsklass 3, 2012

Plac 6 i Bonnhundsklassen på WK-mästerskapen 2014
101112 Lydnadklass 1   179 p. Plac 2/16

71 poäng i IK1 (får) 2014

GK doftprov, Nose work, 2018